Help mijn paard gaat in een kudde

Wij krijgen geregeld de vraag: Hoe doen jullie het als er een nieuw paard in de groep komt.  Dit is iets wat wij ( toen we begonnen in 2016 ) ook moesten uitproberen. Bij de eerste bewoners was het niet lastig. We hadden plek genoeg en deden ze apart achter een hek. Dit ging goed tot er meerdere paarden stonden. Als wij het nieuwe paard ''veilig ''  achter een draadje wilde zetten gingen ze of onder , over , door het draad heen. Ze wilde simpel weg naar hun soortgenoten toe, hoe spannend ze het ook vonden. Niet alleen het paard vond het spannend maar de eigenaren nog wel 100x spannender.  HOE LATEN WIJ HET PAARD DAN WENNEN AAN DE GROEP? Heel simpel. We gooien ze gelijk in het diepe. Wij streven er naar om zoveel mogelijk nieuwe paarden te laten komen in de zomer. Dit omdat ze dan lekker kunnen wennen op de wei en extra ruimte hebben. Zodra er een nieuw paard komt, proberen we ze een nieuw stuk te geven. Dit houdt in dat ze nieuw gras hebben en eigenlijk geen aandacht hebben voor het nieuwe paard. De meeste eigenaren staan strak gespannen met de camera in de hand te wachten tot het uitbarst tot een grote vechtpartij. Maar er gebeurt eigenlijk niks.....

De paarden in de kudde zijn meestal zo rustig en kijken de nieuwkomer aan : Wat maak jij je druk om niks zeg...  Dit bevalt ons dus eigenlijk heel goed. Natuurlijk hoor je wel is gegil of rennen ze achter elkaar aan.  Ook hebben ze een bijt plek hier en daar. Maar wat wil je in een grote kudde. Dit is normaal en zal altijd zo blijven. Zelfs onze eigen paarden die hoog in rangorde staan, hebben geregeld een bijt plekje of van het spelen. Kortom laat het los. De paarden zoeken het zelf uit onderling. En ook hier zijn er wel is paarden die een schop hebben gehad, uitgegleden zijn etc. Dit gebeurt. Maar bedenk voor jezelf de voordelen / nadelen van een kudde. Wegen die op om het niet te doen?  En onthoud altijd een paard heeft minstens  3 MAANDEN nodig om echt helemaal zijn of haar plek te vinden in een nieuwe kudde.  Wordt vervolgd....